Reactie A&O op consultatie bedenktijd voor beursvennootschappen

Overview

Op 7 februari eindigde de consultatietermijn van het wetsvoorstel bedenktijd voor beursvennootschappen. A&O Amsterdam heeft gereageerd op dit voorstel.

Het voorontwerp bedenktijd voor beursvennootschappen strekt er toe het bestuur van een beursgenoteerde NV meer tijd en rust te gunnen voor de inventarisatie en weging van belangen van de vennootschap en haar stakeholders. Daartoe krijgt het bestuur de mogelijkheid om een bedenktijd in te roepen wanneer een aandeelhouder het ontslag van een bestuurder of commissaris voorstelt of ingeval een (vijandig) overnamebod wordt aangekondigd.

Klik hier voor een link naar de reactie van Allen & Overy Amsterdam.

Hieronder geven wij een samenvatting van het voorontwerp.

Hoofdlijnen van het wetsvoorstel

Primaat bestuur

Het primaat van het bestuur ten aanzien van de strategie wordt in de wet geëxpliciteerd. Codificatie van de jurisprudentie op dit punt wordt door de verantwoordelijke ministers wenselijk geacht, ook om de kenbaarheid hiervan te vergroten.

Bedenktijd

Het wetsvoorstel voorziet in de mogelijkheid dat een beursgenoteerde NV een bedenktijd kan inroepen:

  • bij een verzoek van één of meer aandeelhouders tot agendering van een ontslag van een of meerdere bestuurder(s) en/of commissaris(sen); of
  • wanneer er een vijandig overnamebod wordt gedaan (dat wil zeggen: zonder dat er overeenstemming met het bestuur van de doelvennootschap is),

waarbij naar het oordeel van het bestuur het verzoek of het bod wezenlijk in strijd moet worden geacht met het belang van de vennootschap en de continuïteit, onafhankelijkheid, identiteit of ontplooiing van de vennootschap op het spel staat.

Waarborgen

Om te voorkomen dat de bedenktijd oneigenlijk wordt gebruikt, bevat het voorontwerp verschillende waarborgen.

  1. Het verzoek tot schorsing of ontslag of het vijandig bod moet naar het oordeel van het bestuur wezenlijk in strijd te zijn met het belang van de vennootschap en de met haar verbonden onderneming.
  2. De raad van commissarissen moet instemmen met de inroeping van de bedenktijd.
  3. Er wordt een bijzondere rechtsgang bij de Ondernemingskamer geïntroduceerd om de bedenktijd te beëindigen, waarbij aandeelhouders die alleen of samen tenminste 3% van het geplaatste kapitaal vertegenwoordigen een verzoek daartoe kunnen indienen.

De bijzondere rechtsgang laat onverlet dat een besluit van het bestuur tot het inroepen van de bedenktijd vatbaar is voor rechterlijke toetsing op grond van de artikelen 2:14 en 2:15 van het BW. Ook laat de bijzondere rechtsgang onverlet dat een enquêteprocedure kan worden gestart.

Duur

De bedenktijd duurt maximaal 250 dagen gerekend vanaf de dag na het verzoek tot agendering van een ontslag van een of meerdere bestuurder(s) en/of commissaris(sen). Als het bestuur de bedenktijd later inroept, duurt de bedenktijd korter. De termijn van 250 dagen is langer dan de responstijd in de Corporate Governance Code van 180 dagen om het bestuur voldoende tijd en rust te geven voor een zorgvuldige beleidsbepaling.

In geval van een vijandig bod kan het bestuur de bedenktijd inroepen vanaf de dag dat het bod wordt aangekondigd. De termijn van 250 dagen begint uiterlijk te lopen vanaf de dag na de dag dat het bod is uitgebracht. Reden hiervoor is dat mogelijk pas bij het biedingsbericht duidelijk is welke bedoeling de bieder met de doelvennootschap en haar stakeholders heeft.

Het bestuur kan altijd besluiten de bedenktijd voortijdig te beëindigen.

Rechtsgevolgen

Gedurende de bedenktijd kan een bestuurder of commissaris niet benoemd, geschorst of ontslagen worden. Op deze manier wordt het drukmiddel van aandeelhouders om via de bevoegdheid tot het benoemen, schorsen of ontslaan van bestuurders of commissarissen (indirect) invloed uit te oefenen op de strategie, tijdelijk buitenspel gezet. Schorsing van een disfunctionerende bestuurder of commissaris door de vennootschap blijft wel mogelijk. Ook voor benoeming bij een plotselinge vacature geldt een uitzondering als de vennootschap dit agendeert. Ook de bevoegdheid van de algemene vergadering om de statuten te wijzigen voor zover die statutenwijziging betrekking heeft op benoeming, schorsing of ontslag van bestuurders of commissarissen wordt opgeschort.

Dialoog met belanghebbenden

Tijdens de bedenktijd staat een zorgvuldige dialoog met (direct) belanghebbenden centraal, waaronder in ieder geval de raad van commissarissen, aandeelhouders met een agenderingsrecht en werknemers via de ondernemingsraad.

Verslag over bedenktijd

De vennootschap doet verslag van het gevoerde beleid en de gang van zaken sinds het inroepen van de bedenktijd. Uiterlijk de dag waarop de bedenktijd afloopt maakt de vennootschap het verslag openbaar. Daarmee legt het bestuur verantwoording af aan de algemene vergadering. Het verslag wordt de eerstvolgende vergadering na de bedenktijd als bespreekpunt op de agenda geplaatst.

Samenloop met andere beschermende maatregelen

De toelichting op het voorontwerp vermeldt dat het gelet op het feit dat bescherming zich in vele schakeringen kan voordoen, in de rede ligt om ruimte te laten aan maatwerk. Om die reden wordt het aan de rechter overgelaten om het gebruik van de bedenktijd te verrekenen met het gebruik van andere beschermingsmaatregelen die gericht zijn op benoeming, schorsing of ontslag van bestuurders of commissarissen of op overnames. Als het bestuur eerst de responstijd uit de Corporate Governance Code inroept en daarna de bedenktijd, ligt het volgens de toelichting in de rede dat de 180 dagen van de responstijd in mindering komen van het maximum van 250 dagen van de bedenktijd. Als de bedenktijd is ingeroepen en het biedingsproces loopt nog, kan een beschermingsstichting aanleiding zien om de optie op beschermingspreferente aandelen te gebruiken. In dat geval ligt het in de rede dat de duur van de bedenktijd wordt meegenomen in de duur dat de beschermingspreferente aandelen uitstaan, aldus de toelichting.

 

Contact Information
Tim Stevens
Partner at Allen & Overy
Amsterdam
+31 20 6741408
Christiaan de Brauw
Partner at Allen & Overy

Disclaimer

This site is provided for general information purposes only and does not constitute legal or other professional advice. It is not comprehensive and does not include all recent developments. Specific advice should always be sought in relation to any legal issue. Allen & Overy LLP does not accept any responsibility for any loss which may arise from reliance on information contained in this site. Use of this website is subject to the Terms of use that can be viewed in full on the website. The reproduction, permanent storage or retransmission of the contents of this website is prohibited without the prior written consent of Allen & Overy LLP.