De minister gaat onder meer in op de volgende onderwerpen:
1. Modernisering van het NV-recht
Er zal een expertgroep worden ingesteld om concrete voorstellen te doen om in de praktijk gesignaleerde knelpunten in het NV-recht weg te nemen en waar mogelijk praktische verbeteringen door te voeren. Daarbij zullen naar verwachting juridisch-technische onderwerpen tegen het licht worden gehouden, maar ook onderwerpen zoals de wenselijkheid van een regeling over loyaliteitsaandelen, de beursgenoteerde BV en het (in vervolg op de per 1 januari 2020 vervallen tijdelijke ‘afroomregeling’) opnieuw beperken van financiële prikkels voor bestuurders bij overnames.
2. Digitale algemene vergadering
De minister signaleert een behoefte in de praktijk aan een permanente wettelijke regeling die online algemene vergaderingen mogelijk maakt. De minister ziet mogelijkheden om te komen tot een uitgebalanceerde regeling die dit faciliteert. De regeling zou van toepassing moeten zijn op de NV, BV, verenigingen, coöperaties, onderlinge waarborgmaatschappijen en VvE’s. Een verslag van een informele bijeenkomst van deskundigen over de digitale algemene vergadering is als bijlage bij de brief van de minister gevoegd. Het streven van de minister is om nog voor het einde van 2022 een voorstel ter openbare consultatie aan te bieden.
3. Maatschappelijke rol van ondernemingen
In de brief merkt de minister op dat zodra de Europese richtlijnen over duurzaamheidsrapportage (Corporate Sustainability Reporting Directive, CSRD) en gepaste zorgvuldigheidsverplichting (Corporate Sustainability Due Diligence Directive, CSDDD) zijn vastgesteld, hij samen met de ministers van Buitenlandse Zaken, Financiën en Economische Zaken voortvarend aan de slag zal gaan met de uitwerking daarvan in het Nederlandse recht.
4. Overige ontwikkelingen
Uit de brief blijkt dat de modernisering van het personenvennootschapsrecht nog steeds de aandacht van de minister heeft. Het consultatievoorstel uit 2019 is aangepast en zal, nadat de fiscale behandeling nader is uitgewerkt, voor openbare consultatie worden aangeboden.
Het wetsvoorstel ter implementatie van de mobiliteitsrichtlijn (Richtlijn (EU) 2019/2121) over grensoverschrijdende omzetting, splitsing en fusie, zal deze zomer bij de Raad van State voor advies worden ingediend.
De minister streeft er verder naar om voor het einde van 2022 een wetsvoorstel verduidelijking enquêteprocedure en verbetering geschillenregeling voor advies aanhangig te maken bij de Raad van State. Met dit voorstel beoogt de minister de geschillenregeling effectiever te maken en de voorwaarden die gelden voor de toegang tot de enquêteprocedure voor aandeelhouders en certificaathouders te verduidelijken, om zo te voorzien in een behoefte van de praktijk.
Klik hier voor de brief van de minister over modernisering van het ondernemingsrecht.