Wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen
Op 16 december 2020 presenteerde het kabinet het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen, waarna het voor een periode van twee maanden in internetconsultatie is gegaan. Dit wetsvoorstel is een uitwerking van het Pensioenakkoord dat in juni 2019 tussen het kabinet en sociale partners is gesloten en strekt tot een grondige herziening van de tweede pijler van ons pensioenstelsel (het arbeidsvoorwaardelijk pensioen).
Eén van de belangrijkste voorgestelde wijzigingen is dat pensioenregelingen altijd de vorm van een beschikbare premieregeling zullen moeten hebben. Pensioenregelingen in de vorm van een eind- of middelloonregeling zullen niet meer zijn toegestaan. De nieuwe beschikbare premieregelingen zullen uit moeten gaan van een vaste premie die voor alle leeftijdscategorieën gelijk zal zijn. De ingelegde premies zullen collectief worden belegd, maar voor een belangrijk deel leiden tot een individueel kapitaal. Uit dat kapitaal worden dan periodiek bedragen onttrokken voor de pensioenuitkeringen. Hoewel er diverse voorzieningen zullen komen om een zo stabiel mogelijke pensioenuitkering te kunnen realiseren, zullen financiële mee- en tegenvallers hierdoor eerder doorwerken in de hoogte van de pensioenuitkering.
Een andere belangrijke voorgestelde wijziging is voorts dat er met betrekking tot het partnerpensioen een eenduidig partnerbegrip zal worden opgenomen in de wet. Tevens zal hierbij worden vastgelegd dat het partnerpensioen gedurende het dienstverband op risicobasis verzekerd zal zijn en dat dit diensttijdonafhankelijk zal zijn. Het (fiscale) maximum van het partnerpensioen zal 50% van het pensioengevend inkomen worden.
Reactie internetconsultatie
De deadline voor het indienen van een consultatiereactie op bovengenoemd wetsvoorstel liep vrijdag 12 februari jl. af. In totaal zijn er maar liefst 481 (openbare) reacties ingediend (zie hier).
Ook onze pensioenrechtspecialist Frank Doornik heeft (samen met P.B. van den Bos, R.M.J.M. de Greef, P.M.J. der Kinderen en A.W. van Leeuwen) een (kritische) consultatiereactie ingediend. Hier vindt u de consultatiereactie van Frank Doornik e.a. (voorzien van een samenvatting).
Hoe nu verder?
Het is nu aan het (nieuwe) kabinet om de ingediende consultatiereacties te bekijken en zo nodig te verwerken in het wetsvoorstel. Daarna zal het (mogelijk aangepaste) wetsvoorstel ter behandeling bij de Tweede Kamer worden aangeboden. De beoogde inwerkingtredingsdatum van de Wet toekomst pensioenen is 1 januari 2022. Na de inwerkingtreding van dit wetsvoorstel ontstaat van 2022 tot 2026 een transitiefase naar het nieuwe pensioenstelsel. In deze periode moeten sociale partners – werkgevers en werknemers(vertegenwoordigers) – tezamen met de pensioenuitvoerders diverse keuzes maken over de wijziging van de pensioenregeling en de invoering daarvan uiterlijk 1 januari 2026.