Het nieuwe pensioenstelsel is een feit. Keuzes, keuzes, keuzes voor werkgevers!

Content Type Article
Language Dutch

* Please click here for an English translation. *

Wet toekomst pensioenen aangenomen

Als een van de laatste wapenfeiten heeft de ‘oude’ Eerste Kamer gisteren de Wet toekomst pensioenen (Wtp) aangenomen.

Daarmee is het wetgevingstraject over de meest ingrijpende wijziging ooit van het Nederlandse pensioensysteem afgerond. De wet treedt op 1 juli 2023 in werking en alle Nederlandse pensioenregelingen moeten uiterlijk op 1 januari 2028 zijn gewijzigd. Gedurende de behandeling heeft de minister namelijk toegezegd aan de Eerste Kamer dat de eerder beoogde uiterste invoeringsdatum van 1 januari 2027 met (ten minste) een jaar wordt verlengd.

Keuzes werkgever

De werkgevers zijn nu aan zet. En hoewel 4½ jaar wellicht veel tijd lijkt, is onze ervaring met pensioen wijzigingstrajecten dat deze veel tijd vergen. In de eerste plaats omdat een werkgever op twee fronten zal moeten overleggen, namelijk met zijn werknemers en/of hun vertegenwoordigers, maar ook met de (beoogde) pensioenuitvoerder(s). Bovendien is er een groot aantal keuzes te maken, waarbij in ieder geval te denken valt aan:

  • De keuze voor een ‘solidaire premieregeling’, een ‘flexibele premieregeling’ of een ‘premie-uitkeringsovereenkomst’.
  • Wat wordt de ambitie, de daarbij horende premiehoogte en de verdeling van de premie tussen werkgever en werknemer?
  • Wat wordt de hoogte van het op risicobasis verzekerde partner- en wezenpensioen?
  • Wanneer moet de nieuwe pensioenregeling van toepassing worden?
  • Wordt gekozen voor het ‘invaren’: het omzetten van de pensioenaanspraken en pensioenuitkeringen in het huidige pensioensysteem naar het nieuwe pensioensysteem (alleen bij pensioenfondsen)?
  • Wat gebeurt er met de opgebouwde aanspraken in de pensioenregeling bij verzekeraars (denk aan indexatie van opgebouwde aanspraken in een middel-/eindloonregeling) en PPI (worden deze overgedragen naar de nieuwe pensioenregeling of niet)?
  • Is het nodig om bepaalde groepen medewerkers compensatie te geven voor de nadelen bij de overgang naar het nieuwe pensioensysteem en, zo ja, wat is de hoogte daarvan en op welke wijze wordt de compensatie gegeven (binnen de pensioenregeling of via het loon)?
  • Wordt voor de bestaande groep werknemers de bestaande beschikbare premieregeling met gestaffelde premies voortgezet?
  • Wie wordt de uitvoerder van de nieuwe pensioenregeling?
  • Hoe ziet het medezeggenschapstraject eruit (zijn er vakorganisaties, ondernemingsraden en/of personeelsvertegenwoordigingen die moeten worden geconsulteerd)?
  • Hoe ziet het wijzigingstraject met werknemers eruit (eenzijdig of met - al dan niet uitdrukkelijke - instemming van alle individuele werknemers)?

Voor een deel van deze wijzigingstrajecten is uiteraard de ondersteuning van actuarissen/pensioenuitvoerders vereist.

Wij zijn u graag behulpzaam bij vraagstukken van juridische aard. Denk bijvoorbeeld aan:

  • De ondersteuning bij en het vastleggen van de te maken afspraken met vakorganisaties,  ondernemingsraden en/of personeelsvertegenwoordigingen.
  • Het te kiezen wijzigingstraject met werknemers: instemming of eenzijdige wijziging?
  • De vastlegging of beoordeling van afspraken met pensioenuitvoerders.
  • Keuzes van bedrijfstakpensioenfondsen: wat betekent de keuze van een bedrijfstakpensioenfonds in het kader van het nieuwe pensioensysteem voor uw vrijwillige deelname aan dat bedrijfstakpensioenfonds of uw vrijstelling van de verplichte deelname daaraan?

Meer weten?

Mocht u vragen hebben naar aanleiding van deze blog of één van onze andere blogs over de Wtp (zie hieronder) of heeft u zelf een suggestie voor een onderwerp voor een blog van ons over de Wtp, laat u ons dat gerust weten.

Onze blogs over de Wtp
Contact Information
Frank Doornik
Counsel Employment at A&O Shearman
+31 20 674 1116
Sophie Kremer
Senior associate – Employment at A&O Shearman
+31 20 674 1181
Barbara Rip
Associate at A&O Shearman
+31 20 6741104